Hierbij onze 5 gouden regels om oplichting te voorkomen bij de huur van uw vakantiehuis:

 1. Zorg dat u weet, van wie u huurt
  Voordat u de betaling gaat doen, doet u er goed aan om de gegevens van de verhuurder te vragen en via Google na te trekken. Ook het natrekken van het adres, via bijv. Google Maps, is aan te raden. Bij twijfel? Pak de telefoon en/of vraag naar meer informatie. Iemand die niets te verbergen heeft… zal niets verbergen!
 2. Controleer de bankgegevens
  Voordat u de betaling gaat doen, gebruik Google om het bankrekeningnummer na te trekken. Veel fraudeurs gebruiken vaak hetzelfde bankrekeningnummer, en deze worden dan geplaats op fora. Ook kunt u via Politie.nl bankrekeningnummers en andere gegevens natrekken. Zorg ook, dat de naam van de verhuurder klopt met de tenaamstelling van het bankrekeningnummer.
 3. Laat u niet verleiden tot grote aanbetalingen of snelle beslissingen
  Als de verhuurder plots een grote aanbetaling of borg eist, of als er veel druk wordt gezet om snel te betalen; laat u niet verleiden. De kans is namelijk groot dat de oplichter snel, veel geld wilt ontvangen en daarna niets meer laat horen.
 4. Betaal niet via een Money Transfer, Bitcoins of naar buitenlandse bankrekening
  Door het gebruiken van een Money Transfer via bijvoorbeeld MoneyGram of Wester Union, kan een oplichter gemakkelijk en anoniem zijn geld krijgen. Ook een betaling middels Bitcoins of buitenlandse bankrekening, zorgt ervoor dat de oplichter minder gemakkelijk op te sporen is. Overweeg betalen naar een buitenlandse rekeningnummer enkel, als het land overeenkomt met het land waar het vakantiehuis staat of waar de verhuurder woont.
 5. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn!
  Een penthouse in hartje Barcelona, voor slechts 150 euro per nacht? Grote kans dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, het ook te goed is om waar te zijn. Bekijk soortgelijke vakantiehuizen, in dezelfde periode en omgeving, om te zorgen dat het aanbod klopt.

Bent u opgelicht? Doe altijd aangifte!

Regelmatig worden oplichters opgespoord, opgepakt en vervolgd. Doe daarom altijd aangifte als u bent opgelicht, dit kan online of via de lokale politie. Informeer ook altijd de bank, en als u heeft betaald middels een automatische incasso, kan de bank in sommige gevallen de betaling terugdraaien.

Wat doet Bonferia om oplichting te voorkomen?

Iedere nieuwe verhuurder wordt gevraagd om een kopie van de volgende zaken toe te sturen, welke worden gecontroleerd op betrouwbaarheid en correctheid:

 • Paspoort / identiteitskaart
 • Bankrekeninggegevens (bankafschrift of -pas)

Ook zal de verhuurder worden opgebeld, om zijn/haar telefoonnummer te controleren. Daarnaast controleert Bonferia of foto’s en teksten uniek zijn en bij het aangeboden vakantiehuis horen.

Een verhuurder zal van Bonferia worden verwijderd als er meerdere meldingen van fraude en/of misleiding binnenkomen.