Tip 1: Verkeersregels overschrijden

Als u van plan bent om de auto te pakken om naar uw vakantiehuisje in Frankrijk af te reizen, vergeet dan niet een fluorescerend veiligheidshesje, alcoholtester en een gevarendriehoek achterin de auto te stoppen. Deze items zijn namelijk verplicht om in de auto te hebben in Frankrijk. En stoppen voor een zebrapad is natuurlijk heel netjes, maar verwacht als voetganger niet dat een Fransman voor u stopt als je nog niet een voet op het zebrapad hebt gezet, want dán pas wordt u serieus genomen en kunnen Franse automobilisten u niet langer negeren. Leve de cultuurverschillen!

Tip 2: Onbeleefd zijn   

Als u de aandacht van iemand wilt hebben of hem of haar wilt aanspreken, doe dat dan niet met Hey of Hallo. Bonjouren kan wel, maar het is netter als u zegt ‘Excusez-moi”, dan begrijpen de Fransen meteen dat u de aandacht wilt. En als u iemand ontmoet in Frankrijk, groet de persoon dan netjes met bonjour of bonsoir en schud de hand. De Fransen hebben etiquette nog altijd hoog in het vaandel staan en daar hoort ook beleefdheid in taal bij. Ook bij vertrek. Als u weggaat zeg dan: Au revoir. Zeg evenmin ‘jij’ (tu) tegen Fransen die u niet (goed) kent, maar gebruik het formeler woord ‘u’ (vous).

Tip 3: Topless zonnen op het strand

Een echte don’t in Frankrijk is topless op het strand liggen. Tenzij u heel veel aandacht wilt hebben en van gestaar houdt. In ons eigen land is topless zonnen ook al een tijdje niet meer populair, maar in Frankrijk is dat het nooit geweest. Als je op een naturistenstrand ligt, dan hebben we natuurlijk niets gezegd.

Tip 4: Taalblunders maken

De Fransen zijn dol op hun eigen taal en zullen dan tijdens uw vakantie ook niet snel overgaan op de Engelse taal. Als u uw best doet met een woordje Frans, dan zullen ze dat waarderen en dan zult u zien dat u best al een eind komt. Probeer alleen niet veelgemaakt fouten in ere te houden door woorden als bijvoorbeeld chambre te gebruiken als u een kamer bedoelt (want chambre betekent echt alleen de slaapkamer en geen andere ruimte) of le temps gebruiken om naar de tijd te vragen (wel juist is Quelle heure est-il?).

Tip 5: Te snel eten

In Frankrijk staat uit eten gaan niet voor snel iets naar binnen schrokken, maar voor genieten en de tijd nemen voor uzelf en de anderen aan tafel. Er heerst nog echt een slow food-cultuur. Voor zakelijke etentjes wordt ook al gauw zo’n drie uur gerekend, dat zegt dus al heel wat. Snel alles verorberen wordt eerder gezien als een belediging. Probeer dus ruimschoots van het eten te genieten in Frankrijk en neem de tijd. Met een goed fles wijn erbij zal dat toch zeker moeten lukken.

Geschreven door Julia op 18 maart 2019