Tip 1: Verkeersregels overtreden

In Spanje gelden weer andere verkeersregels dan in Nederland. Met deze tips gaat u goed voorbereid op weg naar uw vakantiewoning in Spanje. Als u door Spanje rijdt, is het verplicht om een gevarendriehoek, een reservewiel en een veiligheidshesje aan boord te hebben. Bovendien zijn enkele grote steden alleen toegankelijk met een milieuzonesticker. In Madrid heerst bijvoorbeeld een permanente milieuzone waar alleen voertuigen met een geldige blauwe of een groen/blauwe milieusticker mogen rijden. Met deze sticker kan men maximaal twee uur parkeren. In de regio en stad Barcelona heerst een tijdelijke milieuzone. Raadpleeg vooraf eerst welke sticker u precies nodig heeft bij de ANWB.

Tip 2: Verwacht dat alle winkels open zijn gedurende de middag

Iedereen heeft er wel van gehoord: de welbekende siësta. Veel bedrijven en winkels in Spanje openen 's ochtends de deuren, maar sluiten een paar uur tussen de middag. De tijden variëren, maar over het algemeen zijn ze gesloten tussen 13.30 en 16.00 uur. De Spanjaarden gaan dan vaak met de familie uitgebreid lunchen en als er nog tijd over is, doen ze een dutje. Daarentegen zijn de winkels en bedrijven vaak wel weer langer open tot ongeveer acht uur ’s avonds.

Tip 3: Om vijf uur voor de deur van een restaurant staan

In Spanje is alles laat, dus ga er niet van uit dat eten wel vroeg gebeurt. De lunchtijd in Spanje is tussen een en half vier ’s middags en ’s avonds eten de Spanjaarden pas rond een uur of negen. Als u dus al om vijf uur voor het restaurant staat, kan het dus zo zijn dat u voor gesloten deuren staat. Het is niet strikt zo, dat u helemaal niets meer kunt eten. De Spanjaarden maken graag nog wel een kleine hap voor u klaar als u echt honger heeft.

Tip 4: Een Catalaan een Spanjaard noemen

Voor Nederlanders is Spanje gewoon Spanje, maar zo zien niet alle inwoners van dit land dat. Catalanen (in Valencia en op de Balearen bijvoorbeeld) zien zichzelf als een apart volk dat vecht voor een eigen onafhankelijke staat en daar zijn ze heel stellig in. Noem een Catalaan dus geen Spanjaard. In Catalonië wordt Catalaans gesproken dat u ongetwijfeld terug zult zien op de menukaart. Er zijn meer dan zeven miljoen Catalanen in Spanje die trots zijn op hun taal, cultuur en geschiedenis.

Tip 5: Verwachten dat u overal paella en flamenco aantreft

Sommigen gerechten en culturele gewoontes zijn niet typisch Spaans zoals veel mensen denken, maar zijn echt streekbepalend. Het bekende paella bijvoorbeeld komt uit de Spaanse regio Valencia. Soms staat dit gerecht zeker wel op de menukaart in andere plaatsen in Spanje – vooral in toeristische restaurants –toch is het geen typisch gerecht dat overal wordt gegeten. In het Baskenland en Galicië bijvoorbeeld staat eerder pinchos of octopus op de menu's dan paella. Net zoals ervan uitgaan dat flamenco de traditionele dans van Spanje is, daar wordt niet iedereen blij van. Deze dans is de typische uiting van Andalusië in het zuiden van Spanje en kom je vooral tegen in plaatsen als Sevilla en Cordoba.

Geschreven door Brian op 7 mei 2019