Niet alleen prachtig nieuws voor Friesland zelf, want de provincie heeft nog nooit eerder zo een hoge score gehad op deze befaamde lijst, maar ook een eyeopener voor Nederlanders die graag op vakantie willen gaan in eigen land en Friesland eerder over hebben geslagen. Laat je verrassen door Friesland, want deze provincie is, zoals Lonely Planet zegt ‘een echte verborgen parel’ in Nederland.

Het einde van de wereld

Uitwaaien, de zee zien en voelen, lekker wandelen en fietsen door de uitgestrekte weilanden en polderlandschappen waar je het gevoel krijgt dat je op het einde van de wereld bent. Tussendoor ligt veel water, zoals bijvoorbeeld de Friese Meren en het IJsselmeer die ongetwijfeld bijdragen aan dit gevoel, maar ook goed zijn voor volop watersportplezier. Er zijn weinig plekken in ons land waar je zo’n sensatie van eindeloze vrijheid kunt beleven, maar in Friesland kan het. Het uitgestrekte landschap en de Friese Waddeneilanden worden hoog geprezen door de reisgidsenuitgever, maar het feit dat Leeuwarden dit jaar tot Europese Culturele Hoofdstad is uitgeroepen, zal zeker ook een steentje hebben bijgedragen aan de hoge notering in de lijst. Een bewijs dat ook de Friese steden zeker een bezoekje waard zijn.

Leeuwarden: alternatieve stedentrip voor cultuurliefhebbers

In Leeuwarden met het historisch en gezellig centrum vol winkels, grachten, terrasjes en restaurants is het goed vertoeven. En wist je dat Leeuwarden de geboorteplaats is van danseres en spion Mata Hari en de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher? Meer dan tachtig kunstwerken van Escher zijn overigens te bewonderen in het gloednieuwe Fries Museum. Doordat Leeuwarden is uitgeroepen tot Culture Hoofdstad van Europa, zijn er het hele jaar rond veel evenementen in de stad. Bovendien is Leeuwarden een prima uitvalsbasis voor een dagje wadlopen of een bezoek aan een van de mooiste natuurgebieden van ons land: het Nationaal Park Lauwersmeer. Een dagje naar de Waddeneilanden? Geen probleem. Waddeneiland Vlieland en Terschelling zijn zo bereikbaar per boottrip. Er valt zoveel te beleven dat een dag eigenlijk te kort is Leeuwarden en omgeving te leren kennen. Geniet van Leeuwarden en de mooiste evenementen en blijf lekker slapen. Waarom niet in een ruim vakantiehuis nabij de stad? Huur eens een mooie vakantiewoning in Friesland. Behalve Leeuwarden, zijn er nog tien andere steden in Friesland, die elk uniek zijn en hun eigen charme hebben. Zoek je een bestemming voor de zomervakantie of voor gewoon een weekendje weg in eigen land, dan is onze tip: ga eens op ontdekkingstocht door het onontdekte en gastvrije Friesland.

Andere toppers

Volgens de Lonely Planet is Friesland dus Nederlands’ bestemming nummer één dit jaar; de twee gebieden die boven de provincie in de lijst staan zijn de regio’s Emilia-Romagna in Italië, waar onder andere plaatsen als Parma en Bologna liggen, vanwege de prachtige landschappen, geweldige natuur en vooral heel erg lekker eten. Ook hier kun je prima een vakantiewoning huren en de streek ontdekken. Op nummer twee staat de regio Cantabrië in Spanje door de combinatie van mooie stranden, de ruige natuur en cultuur. Misschien wel een mooie bestemming voor jouw volgende vakantie? Wat denk je van een mooi appartement met uitzicht op zee of een luxe villa in Cantabrië die je eenvoudig kunt huren via onze website.

Geschreven door Claudia op 9 juli 2018